Pelillistäminen kulttuurisessa nuorisotyössä

“Livohka antoi onnistumisen tunteita, iloa, riemua ja paljon hyvin vaihtelevaa tekemistä”

Livohka-hankkeen kevätkauden aikana on saatu ensimmäiset kokemukset siitä, mitä pelillistetty toiminta voi antaa nuorille ja miten se voi tukea nuorten osallisuuden toteutumista. Pelillistämisellä yleisesti tarkoitetaan sitä, että muun muassa peleistä tuttuja mekaniikkoja hyödynnetään osana jotakin toimintaa tai jonkun asian parissa työskentelyä, ja sen avulla voi esimerkiksi innostaa ja aktivoida osallistujia.

Livohkan tapauksessa pelillisyyden on todettu olevan iloa ja innostusta herättävä tapa saattaa nuoret yhteen jo ensitapaamisesta lähtien. Toiminnasta kerrotaan erilaisissa esittelytilaisuuksissa luovuutta tukevien yksinkertaisten pelien kautta, joissa nuorille annetaan heti mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Samalla luodaan rentoa ilmapiiriä hassuttelun ja ongelmanratkaisun äärellä. Itse Livohkan peliryhmissä pelien positiivisten ominaisuuksien valjastaminen osaksi kulttuurista nuorisotyötä näyttäytyy erityisesti väylänä tukea nuoria kattavasti taiteen eri näkökulmista käsin.

Nuori voi valjastaa oman osaamisensa tai kiinnostuksenkohteensa fyysisen pelin osaksi niin pelin teeman ja muodon ideoinnin, käsikirjoituksen, pulmien, designin, rakentamisen kuin tuotannon kautta. Yleisesti pelit tukevat hyvin tasapuolista osallistumista pelielementtien luodessa toimintaan selkeät raamit ja toimintatavat. Taustalla tapahtuva nuorten keskinäinen yhteistyö ohjaajien tukemana taas lisää vuorovaikutusta. “Muilta usein sai erilaisia ajatuksia ja ideoita, joita ei yksin välttämättä olisi koskaan keksinytkään”, totesi yksi Livohkaan osallistuneista nuorista.

Numeropulma, palapeli vai molemmat? Kuva Jenni Hyttinen

Itsensä ylittämistä

Pelillistetyn toiminnan vaikutukset ovat toki monilta osin yksilöllisiä ja monenkirjavia, mutta toistuneita seikkoja Livohkassa ovat olleet esimerkiksi sosiaalinen vahvistuminen, itsetunnon kasvaminen ja minäpystyvyyden lisääntyminen. Siinä sivussa syntyy yhteistyössä muiden nuorten kanssa eri osa-alueista omalle paikkakunnalle rakentuva peli, johon jokainen voi antaa juuri sellaisen panoksen kuin itse haluaa. Lopulta pelien juurrutustyön kautta nuoret pääsevät yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa miettimään valmiille pelille myös jatkoelämää, mikä paitsi luo uutta toimintaa alueelle, myös edistää nuorten toimintaedellytyksiä.


“Alkuun toki hieman jännitti, mutta onneksi lähdin kuitenkin Livohkaan mukaan kokeilemaan, sillä se osoittautui kaikkinensa kivaksi kokemukseksi.”


Kehittämishanke, jossa kokeillaan uutta tapaa toteuttaa kulttuurista nuorisotyötä, ei ole välttämättä pelkkää ruusuilla tanssimista. Livohkassa tunnistettiin jo alussa useita kynnyksiä, joiden yli osan toimintaan tulevien nuorten tulee astua. Kun puhutaan uudesta toiminnasta yhdistettynä uusiin ohjaajiin, mahdollisesti uuteen harrastuspaikkaan ja uuteen ryhmään, voi lähtötilanne olla monelle haastava. Lisäksi on olemassa lukuisia muita tekijöitä, jotka voivat näiden kynnysten ohella vaikeuttaa tai hidastaa prosessiin mukaan hyppäämistä.

“Alkuun toki hieman jännitti, mutta onneksi lähdin kuitenkin Livohkaan mukaan kokeilemaan, sillä se osoittautui kaikkinensa kivaksi kokemukseksi”, onkin palaute, jossa nuorten vahvistumisen merkitys korostuu. Livohkassa tuetaan nuorten omien vahvuuksien hyödyntämistä sekä kannustetaan kokeilemaan itselle vieraampia asioita ja sitä kautta oppimaan uutta. Myös yhteisöllisyys oman Livohka-ryhmän sisällä tukee jokaista osallistujaa, kunhan ensimmäiset kynnykset on saatu ylitettyä.

Kiteelle luodun pakohuoneen läpäisseet palkittiin lanseeraustilaisuudessa todistuksin. Kuva Jenni Hyttinen

Turvallinen tila omana itsenä olemisen tukena

Livohkan peliryhmistä saadussa palautteessa toimintaan osallistuneet nuoret kuvailivat, kuinka Livohkassa on turvallinen ilmapiiri, jossa voi olla rohkeasti oma itsensä. Jokainen kohdataan ja otetaan huomioon yksilöllisesti. Turvallisen tilan periaatteet ja omana itsenä olemisen tukeminen ovatkin Livohkan peruspilareita, joita ohjaajat toiminnassa vaalivat.

Kevään peliryhmiin osallistuneille nuorille annettiin myös mahdollisuus sanoittaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan Livohkasta itse. Tekstit kertovat ihanan rehellisesti siitä, miten yhdessä tehtävä peli positiivisine sivuvaikutuksineen näyttäytyy nuorille. “Livohkassa suunnitellaan yhdessä pelejä, mutta on se toden totta myös tie monipuolisen taiteellisen luovuutensa vapauttamiseen, itsensä esille tuomiseen ja valtavan hauskaan sekä monipuoliseen osaamisen harjoittamiseen”, eräs nuori kiteyttää ajatuksiaan.

Pelillistetty toiminta voi luoda nuorten elämiin myös kauaskantoisempia vaikutuksia. Nuoret ovat sanoittaneet esimerkiksi säännöllisten tapaamisen luovan viikkoihin kaivattua rutiinia ja rytmiä, tiimissä työskentelyn antaneen rohkeutta sanoa omat ajatukset ääneen ja mielenkiintoisen toiminnan tukeneen oman kädenjäljen esilletuomista. Jotkut kertovat saaneensa Livohkasta kipinän oman tulevaisuuden uran suunnittelulle ja jopa peliyrityksen perustamiseen liittyen.


Livohka –hanke lisää pohjoiskarjalaisten nuorten osallisuuden toteutumista paikallisesti. Nuorten toimintaryhmissä kehitetään erilaisia pelejä, jotka luovat uutta toimintaa omalle paikkakunnalle. Hankkeessa syntyy toimintamalli, jolla voi yhdessä nuorten kanssa luoda ja rakentaa osallistavan prosessin kautta uuden pelin. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon Ely-keskus ja hanke on osa kansalaistoimijalähtöisessä kehittämishaussa Esr-rahoituksen saaneita hankkeita alueella.

Katri