Ilmoittautuminen kesän Luova lava -leireille on auki!

Varaa paikka kesän hauskimmalle leirille, missä luovuus pääsee valloilleen H2O – luovuuden lähteellä!

7-12 -vuotiaille suunnatuilla päiväleireillä osallistujat pääsevät tutustumaan eri esittävän taiteen lajeihin, kuten tanssiin, teatteriin, sirkukseen ja musiikkiin, unohtamatta perinteisiä leiritouhuja, kuten kädentaitoja, leikkejä ja ulkoilua. Aikaisempaa harrastuneisuutta taiteen aloista ei tarvita. Leirit ovat avoimia kaikille!

Leirit huipentuvat Hetki taiteilijana -esitykseen, jolloin kaikki leiriläiset pääsevät lavalle näyttämään taitonsa.

Päiväleirejä järjestetään eri puolilla Itä-Suomea: Joensuun Rantakylässä ja Koverossa, Rääkkylässä ja Kuopiossa. Ilmoittautuminen on auki!

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Luova lava -leirit Itä-Suomi

Ramppikuume valloittaa Kankaanpään tänä viikonloppuna

Ramppikuume – Valtakunnalliset Nuorisoteatteripäivät tuo Kankaanpäähän 19.-21.4. teatterin iloa ja riemua. Tapahtuma tarjoaa 13-20-vuotiaille nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden esiintyä, nähdä nuorisoteatteriryhmien esityksiä ympäri Suomen sekä kouluttautua alan ammattilaisten ohjauksessa.

Ramppikuume koostuu esityskatselmuksesta ja koulutuspajoista. Tarjolla on yhdeksän teatterin alan ammattilaisten vetämää koulutuspajaa, joissa syvennytään mm. näyttämötaisteluun, esitystekniikkaan, maskeeraukseen ja hahmotyöskentelyyn.

Katselmuksessa on tänä vuonna mukana kahdeksan esitystä, jotka kisaavat Ramppipystistä ja 1000 euron stipendistä. Katselmuksessa nähdään vahvoja ensemblejä ja monologeja, jotka pitävät katsojat otteessaan. Moni esitys on nuorten omia teoksia käsikirjoituksesta ja ohjauksesta tekniikkaan. Tartutaanpa myös suomalaiseen klassikkoon antaen sille uusi elämä. Teemoina ovat muun muassa ystävyys, nuoren kasvaminen aikuiseksi, erilaisuus, deittailu ja omana itsenä oleminen muuttuvassa maailmassa.

Katselmuksessa nähtävät esitykset:

  • Teatteri Tiili Tampere – Minä olin täällä
  • Joensuun lukioteatteri – Minne juna vie?
  • Oulun taidekoulu/ Taukoteatteri – Kunniagalleria
  • Teatteri Homsantuusa – Ikiminttu
  • Kittilän Nuorisoteatteri – Seittemän Inttiveljestä
  • Auran Nuorisoteatteri – Väärämieliset
  • OnOKnäytellä – Harvat rakkauslaulut kertovat vain ystävistä
  • Aarre Vesa – Välähdyksiä

Jokainen esitys saa palautetta, vinkkejä ja käytännön ideoita asiantuntijoista koostuvalta raadilta. Raadin muodostavat teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Seppo Honkonen, näytelmäkirjailija-dramaturgi Asta Honkamaa ja näyttelijä Mikko Penttilä.

Esityskatselmus alkaa avajaisilla lauantaina 20.4. klo 13.15 Kankaanpään liikuntakeskuksen palloiluhallilla. Esitykset ovat yleisölle avoimia ja niihin voi ostaa lippuja tapahtumapaikalta. Esitysten aikataulut löytyvät Ramppikuumeen ohjelmasta.

Katselmusta voi seurata myös suorana Ramppikuumeen YouTube-kanavalta, jonne avajaiset, lauantain ja sunnuntain esitykset sekä päätöstilaisuus striimataan.

Tapahtuman tuottavat Suomen Nuorisoseurat ry, Kankaanpään kaupunki ja Kankaanpään Nuorisoseura ry.

Vastaa kyselyyn kulttuuriharrastamisen vaikutuksista

Vielä ehdit vastata Suomen Nuorisoseurojen harrastajille suunnattuun kyselyyn, jossa tutkitaan, millaisia vaikutuksia kulttuurin harrastamisella on. Kysely sulkeutuu 25.4.2024, joten vastaathan pian!

Kyselyyn vastataan nimettömästi, eikä tuloksia voida jäljittää yksittäisiin vastaajiin. Kyselyn tuloksien avulla saamme tärkeää tietoa harrastamisen vaikutuksista. Nyt, jos koskaan, on tärkeää näyttää, että toiminnallamme on merkitystä.

Kyselyssä ovat mukana Kansalaisfoorumi, Suomen Kansanmusiikkiliitto,  Suomen Nuorisoseurat ja Nuori Kulttuuri, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Harrastajateatteriliitto sekä Suomen Puhallinorkesteriliitto.

Kyselyyn toivotaan vastauksia kaikenikäisiltä harrastajilta. Kyselylomakkeet on jaettu iän mukaan kahteen: alle 15-vuotiaille ja yli 15-vuotiaille on omat linkit.

Marja-Liisa Rantala Hämeestä on valittu Vuoden Hermanskaksi

Marja-Liisa Rantala on palkittu Vuoden Hermanska -tunnustuksella lauantaina 13.4. valtakunnallisilla H-kiltapäivillä. Suomen Nuorisoseurat jakaa tunnustuksen henkilölle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla nuorisoseuratoimintaa omalla alueellaan tai laajemmin.

Marja-Liisa, tai tuttavallisemmin Maisa, on ollut aktiivinen nuorisoseuralainen vuodesta 1993 lähtien, jolloin hän lähti mukaan Kangasalalla toimivan Nuorisoseura Teatteri Tuulian rahastonhoitajaksi. Maisa toimii tehtävässä edelleen, minkä lisäksi hän on Kangasalan Nuorisoseuran hallituksen jäsen ja Hämeen H-killan taloudenhoitaja. Vuosien varrella hän on toiminut myös Suomen Nuorisoseurojen Liiton valtuutettuna ja varavaltuutettuna sekä keskusseura Hämeen Nuorisoseurain Liiton puheenjohtajana. Hän on työskennellyt keskusseurassa myös Leipää ja kulttuuria sekä Kisällistä osaajaksi –projekteissa.

Luottamustehtävien lisäksi Maisa on tottunut talkoilija, joka tarttuu rempseästi hommaan kuin hommaan. Hän on vuosia hoitanut kahvituksia alusta loppuun erilaisissa tapahtumissa, minkä lisäksi hän on aktiivinen bingoemäntä. Maisa on tuttu kasvo myös kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisissa, jossa hän on ollut vapaaehtoistehtävissä ja toiminut järjestelytoimikunnassa vuodesta 2007 lähtien.

Vuonna 2020 Maisalle myönnettiin Nuorisoseurojen kultainen ansiomerkki hänen 70-vuotispäivänsä kunniaksi. Merkki myönnetään aivan erityisistä järjestöllisistä ansioista maakunnallisella tai valtakunnallisella tasolla tehdystä työstä.

Maisaa kehutaan aktiiviseksi nuorisoseuralaiseksi, joka tuntee yhdistystoiminnan säännöt ja kannustaa toisia toimeen.

Hermanni ja Hermanska ovat ansioituneille nuorisoseuralaisille myönnettäviä arvonimiä, joita on myönnetty vuodesta 1966 alkaen. Nuorisoseurajärjestön ensimmäiseksi Hermanniksi kutsuttiin tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Hermanskaksi rouva Sylvi Kekkonen. Vuoden Hermannin tai Hermanskan Suomen Nuorisoseurojen hallitus valitsee vuosittain arvonimen saaneista henkilöistä.

Tule kuulemaan EU:n nuorille tarjoamista mahdollisuuksista!

Euroopan nuorisoviikolla 12.-19.4. syvennytään EU:n nuorille tarjoamiin mahdollisuuksiin työpajojen merkeissä. Euroopan nuorisoviikko on Euroopan komission joka toinen vuosi järjestämä tapahtuma, jolla edistetään nuorten osallistumista ja aktiivista kansalaisuutta eri puolilla Eurooppaa. 

Nuorisoseuroissa on vahvaa kokemusta EU-hankkeiden, kuten nuorisovaihtojen ja nuorten osallistamisprojektien toteuttamisesta. EU:lta saadun tuen avulla nuoret ovat mm. matkustaneet ulkomaille, toteuttaneet omia haaveitaan ja saaneet arvokasta kokemusta vaikuttamisesta. 

Työpajoissa haluamme innostaa muita ideoimaan omia EU-projektejaan. Työpajoissa esitellään Nuorisoseuroilla tehtyjä projekteja ja kerrotaan käytännönläheisesti mahdollisuuksista, joita EU tarjoaa nuorille.  

Työpajat on suunnattu niin nuorille kuin nuorten parissa työskenteleville. Tervetuloa!

  • Rääkkylä, Rasivaaran nuorisoseuran talo Rasihovi 12.4. klo 18–20  
  • Joensuu, Nuorisokeskus Whisper 17.4. klo 16-17.30  
  • Jyväskylä, kaupunginkirjasto ke 17.4. klo 14-17 
  • Kuhmo, yhteislukio ti 16.4. klo 9-10.30 
  • Mikkeli, Ohjaamo Olkkarin kansainvälinen kahvila 18.4. klo 15.15-17.30 
  • Rovaniemi, Kulttuuritalo Wiljami 18.4. klo 18-20.  
  • Reisjärvi, Reisjärven kirkonkylän nuorisoseurantalo 23.4 klo 16 

Lisätiedot työpajoista löytyvät nuorisoviikon tapahtumakartasta.

EU lähemmäs nuoria

Euroopan nuorisoviikon tavoitteena on tuoda EU lähelle nuoria tapahtumien ja viestinnän avulla. Viikko lisää tietoisuutta nuorten osallistumisesta päätöksentekoon, edistää nuorten ja poliittisten päättäjien välistä vuoropuhelua ja esittelee nuorten eurooppalaisten kykyjä ja hankkeita. Sen aikana nostetaan esiin yhteisiä eurooppalaisia teemoja, kuten yhdenvertaisuutta, mielenterveyttä ja hyvinvointia, tiedonsaantia sekä rakentavaa vuoropuhelua.

Tänä vuonna Euroopan nuorisoviikko pidetään kaksi kuukautta ennen Euroopan parlamentin vaaleja, joten demokratia ja EU-vaalit ovat myös nuorisoviikon pääaiheita.

Hallituksen leikkaukset uhkaavat nuorisoseuratoimintaa ja nuorten hyvinvointia

Hallitus suunnittelee historiallisia leikkauksia nuorisoalan rahoitukseen samalla, kun uutiset syntyvyyden romahtamisesta, nuorten lisääntyvästä pahoinvoinnista ja työelämän pattitilanteesta ovat arkipäivää.  

Nuorisotyö on pieni ala, joka kannattelee harteillaan tulevien sukupolvien hyvinvointia ja työkykyä. Kun nuorten tilanne huononee, huononee samalla koko yhteiskunta. Esimerkiksi osaamistasolla, syntyvyydellä, verotuotoilla, sotekuluilla, demokratialla, rikollisuudella ja työllisyydellä on suora yhteys nuorten hyvinvointiin. 

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä nuoresta kokee, että nuorisotyön puuttuminen vaikuttaisi heidän arkeensa negatiivisesti. Nuorisojärjestöiltä leikkaaminen lisäisi nuorten eriarvoisuutta, syventäisi pahoinvointia ja heikentäisi nuorten sitoutumista yhteisöihin. Suurin vaikutus leikkauksilla on pienten paikkakuntien ja haja-asutusseutujen nuoriin.  

Nuorisoseuratoiminnassa lähdetään liikkeelle nuorten omista kiinnostuksen kohteista ja tarjotaan matalan kynnyksen harrastus -ja järjestötoimintaa. Paikallinen toiminta on kustannustehokasta, koska työtä tekee suuri joukko vapaaehtoisia. Heidän tukenaan on pieni, mutta pippurinen joukko nuoriso- ja kulttuurityön ammattilaisia.  

”Nuorena harrastajana nuorisoseuratoiminta on ollut minulle äärimmäisen merkityksellistä. Olen tutustunut ihmisiin eri puolilta Suomea eli aikuisten kielellä ”luonut verkostoja”, saanut harrastaa ja ohjata itselleni mieluisissa harrastuksissa sekä kokeillut siipiäni erilaisissa luottamustehtävissä”, kertoo eräs nuori nuorisoseuralainen.  

”Etenkin elämän suurissa käännekohdissa, kun olen siirtynyt yläkouluun ja sieltä myöhemmin lukioon, jossa koulussa solmitut kaverisuhteet ja tuttu opiskeluympäristö ovat muuttuneet, on harrastuspaikka, -kaverit ja ohjaajat luoneet pysyvyyttä ja rutiinia omaan arkeeni. Nuorisoseuratoiminta on ollut minulle paikka, jossa saan olla oma itseni, tuoda omaa luovuuttani esiin sekä yrittää, epäonnistua, kokeilla uudelleen ja onnistua turvallisessa ilmapiirissä”, kertoo toinen. 

Nuoriin satsaamisesta hyötyvät siis kaikki – ja heiltä leikkaamisesta kärsii koko yhteiskunta ja sen tulevaisuus. 

Allianssin Nuorilta ei saa leikata –kampanja näkyy Nuorisoseurojen somekanavissa 8.–14.4. Kampanjan tavoitteena on estää nuoriin ja nuorisoalaan kaavaillut leikkaukset. 

Lisätiedot 

Annina Laaksonen, pääsihteeri 
annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi 
puh. 040 726 7450 

Selvitys: Nuorisotyöstä leikkaaminen lisäisi nuorten yksinäisyyttä ja vähentäisi kavereiden kohtaamista

Kysely: Joka kolmas nuori arvioi, että ilman nuorisotyötä heillä ei olisi elämässään merkityksellisiä aikuisia

Kysely: Hallituksen leikkaussuunnitelmat eriarvoistaisivat nuorten harrastamista ja vaikutusmahdollisuuksia

Pohjois-Karjalan Vuoden ohjaaja 2023 -tunnustus Motoran nuorille ohjaajille

Pohjois-Karjalan Vuoden ohjaaja 2023 -tunnustus jaettiin 3.4.2024 Nuorisoseurafoorumissa Liperissä. Tunnustus myönnettiin Motoran nuorille ohjaajille.

Nuorisoseura Motoran nuoret ohjaajat ovat Motoran hengen luojia! He ovat nuorempien esikuvia ja innoittajia. Nuoret ohjaavat ryhmiään suurella sydämellä, esimerkillisesti, heittäytyen ja omaa aikaa säästämättä.  Myös yleisö nauttii, kun ohjaajat esiintyvät pienten tanssijoiden kanssa. Uusia ohjaajia on ilo kouluttaa, kun uudet nuoret pyrkivät innokkaasti pääsemään Motoran nuorten ohjaajien iloiseen ja kannustavaan joukkoon.

Tunnustusta oli vastaanottamassa Unni Tiihonen (kuvassa).

Lämpimät onnittelut ja intoa tulevaisuuteen!

Nuorisoseurafoorumit  ja seurakäynnit käynnistyneet Pohjois-Savossa 

Pohjois-Savon alueen ensimmäinen nuorisoseuratapaaminen toteutui 20.3. Kinahmi-Konttimäen nuorisoseurantalolla, Kuopion Nilsiässä. Paikalla oli yhdeksän edustajaa viidestä nuorisoseurasta Koillis-Savon seudulta. Keskustelu oli vilkasta ja rakentavaa. Eniten keskustelutti vaikuttaminen ja sen eri mahdollisuudet järjestössä. Illan tuloksena päätimme aloittaa valmistelun aloitteesta lokakuun nuorisoseurakokoukselle.     

Kinahmi-Konttimäen nuorisoseura perustettiin 1996 Nilsiän kunnan lakkauttamalla kyläkoululla jonka seura lunasti itselleen omaksi nuorisoseurantalokseen. Seura toimii aktiivisesti omalla kylällään pitäen huolta seurantalostaan, järjestäen tapahtumia ja osallistumalla monenlaisiin varainhankintatempauksiin.  

Seurakäynnit jatkuivat 23.3. Viitaniemen nuorisoseuraan Kuopion Juankoskelle. Paikalla oli 15 nuorisoseuralaista. Iltapäivän aikana pidettiin seuran kevätkokous, jossa mm. valittiin edustajat syksyn nuorisoseurakokoukseen. Virallisen osuuden jälkeen toimintaa jatkoi seuran kokkikerho ja senioriväen vapaamuotoinen pingisturnaus.  

Viitaniemen nuorisoseuran toiminta virisi pitkän hiljaiselon jälkeen kahdeksisen vuotta sitten, ja on tänä päivänä monipuolista ylisukupolvista tekemistä. Seura on vuoden nuorisoseura Pohjois-Savossa 2022 ja oli ehdolla myös koko nuorisoseurajärjestön Vuoden Nuorisoseuraksi.     

Yhdistyssparrausten ensimmäinen kuulutus – poimi päivämäärät kalenteriin!

Yhdistyssparraukset ovat yhdistystoimijoille suunnattuja koulutuksellisia tilaisuuksia, joissa teemoja käsitellään esim. yhteiskehittämisen, dialogin, osallisuuden ja vertaisoppimisen menetelmin. Sparraukset ovat kolmiosainen kokonaisuus – voit osallistua kaikkiin saadaksesi kattavan kokonaisuuden itsellesi, mutta on myös mahdollista osallistua yhteen tai kahteen tilaisuuteen.

OSA I – Teemana KOHTAAMINEN
Ti 14.5.2024 klo 17.00
Nuorisokeskus Whisper, Kauppakatu 28, Joensuu
Kouluttajana: Nazia Asif

OSA II – Teemana OSALLISUUS
Ti 21.5.2024 klo 17.00
Nuorisokeskus Whisper, Kauppakatu 28, Joensuu
Kouluttajana: Sini Korhonen

OSA III – Teemana VAIKUTTAMINEN
Ti 28.5.2024 klo 17.00
Nuorisokeskus Whisper, Kauppakatu 28, Joensuu

Sparrausten teemojen sisällöt tarkentuvat.

Tilaisuudet striimataan, mikä mahdollistaa myös etänä seuraamisen. Suosittelemme kuitenkin paikan päällä osallistumista, jolloin toiminnallisiin menetelmiin nojaavista tilaisuuksista saa mahdollisimman hyvän ja monipuolisen kokemuksen ja hyödyn itselleen. 

Tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia.

Ilmoittautuminen sparrauksiin avataan pian! Laita jo päivämäärät kalenteriin ja seuraa ilmoitteluamme. 

Yhdistyssparraukset toteutetaan osana Livohka-hankkeen (ESR+) toimintaa.

Vuoden nuoreksi nuorisoseuralaiseksi on valittu Katherine Ulich ja Emma Vuohtoniemi

Ensimmäistä kertaa jaettu Vuoden nuori nuorisoseuralainen -tunnustus annettiin kahdelle henkilölle: Katherine Ulichille ja Emma Vuohtoniemelle. Tunnustus jaetaan alle 29-vuotiaalle, joka on osallistunut aktiivisesti ja sitoutuneesti toimintaan paikallisesti tai valtakunnallisesti. Katherina ja Emma palkittiin Nuorisoseurapäivän juhlassa 23.3.

Katherinen positiivinen asenne näkyy kaikessa, mitä hän tekee

Katherine on aktiivinen nuorisoseuralainen, joka on harrastanut intohimoisesti kansantanssia jo 14 vuoden ajan. Harrastus alkoi 2-vuotiaana sodankyläläisessä Jutaringissä ja jatkuu tällä hetkellä rovaniemeläisessä Siepakoissa. Harva viettää aktiivisesti ja yhtäjakoisesti saman harrastuksen parissa yhtä pitkän ajan.

Katherine on jakanut huikeaa tanssiosaamistaan esimerkiksi talkoolaisena kansantanssitapahtuma Kalenoissa sekä Mikkelissä kesällä 2023 pidetyn nuorisovaihdon aikana. Vaihdon aikana hän ohjasi ja opetti kansantanssia ja kertoi nuorisoseuralaisuudesta. Esimerkillään hän näytti, mitä kaikkea hienoa se käytännössä on.

Katherine on käyttänyt lappilaisuuttaan voimavarana, ja aina pitänyt Lappia ja aitoa lappilaista elämänasennetta esillä. Hän ei ole antanut pitkien etäisyyksien tai vähäisten harrastajamäärien haitata nuorisoseuralaisuuttaan eikä kansantanssijuuttaan.

Katherine toimii Nuorisoseuroissa aktiivisesti myös muussa toiminnassa. Hän on ollut mukana Nuoret Vaikuttajat -ohjelmassa osallistujana vuoden 2022 alusta. Katherine on osoittanut erinomaista osallisuutta, sitoutumista ja aktiivisuutta toimintaa kohtaan. Hän edistää ryhmähenkeä ja on mukana täydellä, kultaisella sydämellään.

Katherine on toiminut myös chat-moderaattorina ja keskustelufasilitaattorina kultturialan tapahtumissa osoittaen erinomaista kulttuurituntemusta- ja osallistumista. Hän on haastattellut alan ammattilaisia kulttuuri- ja taideharrastamisen vaikutuksista lasten ja nuorten hyvinvointiin, ideoinut keskusteluja, rekrytoinut keskustelijoita ja ideoinut kysymyksiä. Hänen ansiostaan kulttuurista nuorisotyötä tekevien ammattilaisten tietämys kasvoi ja kulttuurisen nuorisotyön tunnettavuus ja merkitys laajeni.

Katherinella on ollut korvaamattoman suuri vaikutus nuorisoseuralaisuuteen ja siihen, miten se näyttäytyy positiivisena voimavarana. Hän on löytänyt nuorisoseuralaisuuden ytimen, ja se näkyy hänen päivittäisessä toiminnassaan muun muassa yhteisöllisyyden rakentamisena, osallisuuden lisäämisenä sekä periksiantamattomana tekemisen riemuna.

Kansantanssia harrastava ja ohjaava Emma on elvyttänyt lasten kansantanssiharrastuksen Siilinjärvellä

Emman tarina kansantanssin parissa alkoi noin 2-vuotiaana Nuorisoseura nuoren Iisalmen vanhempi-lapsiryhmässä. Siitä asti hän ollut nuorisoseuroissa tanssijana, apuohjaajana ja ohjaajana. Tällä hetkellä hän tanssii iisalmelaisessa kansantanssiryhmä Viirkantissa ja ohjaa Siilinjärven kansantanssijoissa.

Emma on yksin elvyttänyt lasten kansantanssiharrastuksen Siilinjärvellä ja tuonut sitä esille myös SiiliFolk -festivaaleilla. Viime kesänä Emma veti tanssipajoja, esiintyi itse ja ohjasi tanssiryhmää tapahtumassa. Hän on ohjaajana myös vienyt ryhmän Siilinjärveltä lasten ja nuorten kulttuuritapahtuma Kalenoihin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Innostus kansantanssin ohjaamiseen on tullut esimerkin kautta. ”Aina apuohjaajan töitä tehdessäni ihailin omaa ohjaajaani Päiviä. Halusin viedä hänen oppejaan eteenpäin sekä kasvaa samanlaiseksi kannustavaksi ja turvalliseksi ohjaajaksi ja aikuiseksi, joka hän minulle on”, Emma kertoo.

Ohjaajana toimimisessa Emmalle mieluisinta on kansantanssin ilon levittäminen ja kehityksen näkeminen lapsissa. Hän haluaa myös näyttää lapsille ja nuorille, miten siistiä kansantanssin harrastaminen on. Emman kehutaan olevan mahtava ohjaaja ja esimerkki lapsille.

”Olemme aloittaneet ihan alusta kehon kannatuksen, tanssitekniikan ja ilmaisun kanssa. On palkitsevaa huomata, kun ne alkavat löytyä – niin minulle, kuin lapsillekin. Esimerkkiä tästä kehityksestä voi nähdä kesäkuussa Pispalan Sottiisin Tanssirallissa Kansuleiden esittämänä!”

Rakkaus tanhuun ja nuorisoseuratoiminnan yhteisöllisyys pitää Emman edelleen mukana toiminnassa. ”Olen saanut uusia elämänmittaisia ystäviä tanssiharrastuksen ja ohjaajuuden myötä”, Emma kertoo.

1 2 3 12