Uusia pelejä maailmalle Livohkan toimintaryhmistä 

Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan matka. Tuntuu kuitenkin mukavan juhlalliselta ja palkitsevalta, kun nuorten ideoimat ja toteuttamat uudet pelit näkevät päivänvalon lanseeraustilaisuuksissa. 

Livohkan toimintaryhmissä kevään aikana eri puolilla Pohjois-Karjalan maakuntaa nuoret ovat toteuttaneet itseään, osaamistaan ja vahvuuksiaan luomalla uusia pelejä. Lähtötilanteessa lähestulkoon vain taivas on rajana: peli voi olla minkälainen vain – pakohuone, amazing race, lautapeli, korttipeli tai jotain ihan muuta – lukuun ottamatta digipelejä.  

Lieksan toimintaryhmässä pakohuonepelin inspiraationa toimi paikallishistoriasta ammennetut Lieksan palo ja veronkerääjä Simo Hurtan elämä. Nuorten into pelin teemaa kohtaan kantoi läpi peliprosessin, jonka aikana paperille hahmoteltuja ajatuksia, tietokoneella luotuja mallikuvia ja monipuolisia keskusteluja alettiin luoda todeksi kesää kohti mennessä. Nuorten itse käsityönä tekemät rekvisiitat syntyivät työkalujen paukkeessa ja koko kokonaisuus herätettiin eloon video- ja äänimaisemilla.
Hurtan pakohuone julkistettiin Valpas – Nuorten työpajalla ke 19.6.2024, jolloin ensimmäiset testaajat pääsivät pelaamaan peliä.

Kiteellä syntynyt Perintöjahti-pakohuonepeli julkaistaan la 6.7.2024 Puhoksen Perinnenavetalla, jonne se syntyi kuin luonnollisena jatkumona pelin aiheelle. Peli on rakentunut vanhojen, perinteikkäitten tavaroiden ympärille, mutta mielenkiintoisena kontrastina peliin on ujutettu tekoälyyn pohjautuvia elementtejä. Nuorten monikulttuurinen tekijäporukka paneutui erityisesti pelin tarinallistamiseen sekä pelaajan pään pyörälle laittaviin pulmiin. 

Pelin luomismatkalla käydään läpi monenlaisia tunteita ja vaiheita epätoivosta intoon ja inspiraatioon. Matkan aikana opitaan pelin teon ohella uutta itsestä ja ryhmästä, löydetään osaamista ja vahvuuksia sekä saadaan eväitä elämään. Valmiiksi saadut pelit konkretisoivat yhteisen hyvän eteen tehdyn työn. Toimintaryhmien nuoret ovat itse sanoittaneet, että oman pelin valmiiksi saaminen tuntuu todella tärkeältä, vahvistavalta ja palkitsevalta kokemukselta.

Tervetuloa kokemaan pelien maailma itse – lisätietoa pelien jatkosta tulossa loppukesästä!

Katri