Kyläkulttuurihanke toi hyvinvointia Pohjois-Karjalan nuorisoseuroihin

Kyläkulttuurista hyvinvointia -hanke toi harvaan asutulle maaseudulle kulttuurikiertueen muodossa monipuolista kulttuuritoimintaa kaikenikäisille. Kulttuurikiertueen keskiössä oli matalan kynnyksen kulttuurinen toiminta, johon osallistujien oli helppo tulla mukaan. Kiertueen toimintakalenterissa oli mukana sekä yksittäisiä tapahtumia että pidempikestoisia kursseja, joita järjestettiin sekä maksuttomina että pääsymaksullisina.

Kaikki kulttuurikiertueen tapahtumat olivat yleisölle avoimia, osan vaatiessa ennakkoilmoittautumisen. Hankkeen aikana järjestettiin yhteensä 54 erilaista ja erimittaista tapahtumaa, kurssia, projektia tai työpajaa, jotka olivat suunnattu kaikenikäisille. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia kulttuurin keinoin. Järjestössä haluttiin vahvistaa maaseutualueiden omaperäistä ja rikasta paikalliskulttuuria ja sen myötä lisätä hyvinvointia ja osallisuutta näissä asuinympäristöissä.  

Kulttuurikiertueen tapahtumia järjestettiin maakunnan eteläosista aina pohjoisimpaan kolkkaan saakka viiden (5) kunnan alueella (Nurmes, Ilomantsi, Joensuu, Rääkkylä, Kitee). Esimerkiksi Kesälahdella järjestettiin pitkään toivottu aikuisten tanssikurssi, Rääkkylässä oli konsertti ja lasten sirkusleiri. Lisäksi Nurmeksessa järjestettiin runoilta ja erilaisia teatteriaiheisia kursseja ja projekti.

Hanketta toteutti Suomen Nuorisoseurojen Pohjois-Karjalan aluetoimisto yhdessä paikallisten nuorisoseurojen sekä muiden järjestöyhteistyökumppaneiden kanssa (14 kumppania, 54 tapahtumaa ja 349 osanottajaa) ja sitä rahoitti Taiteen edistämiskeskus. Hankkeen toiminnot toteutuivat vuoden 2023 aikana. 

Jussi